Risto Leppänen vastaa usein esitettyihin kysymyksiin

Esityksesi sisältää taikuutta ja komiikkaa, teetkö myös pelkkää stand-up -komiikkaa?

Taikuus on aina tärkeä ja erottamaton osa esityksiäni. Käyttämäni huumori on luonteeltaan tilannekomiikan omaista ja syntyy usein vuorovaikutuksessa osallistujien kanssa. Se eroaa siis tältä osin "juttua jutun perään" -tyylisestä komiikasta.

Olet menestynyt taikureiden kilpailuissa, miten sellaisessa lajissa kuin taikuus voidaan kilpailla?

Taikuus on arvostelulaji, jonka lopputulos on tuomareiden subjektiivinen näkemys.
Arvosteluperusteina ovat mm. esiintymistaito, viihdearvo, omaperäisyys, tekninen taito ja taianomainen ilmapiiri. Näyttämö- ja Lähitaikuuden kilpailuissa tuomaristo koostuu alan ammattilaisista ja asiantuntijoista, kun taas Ravintolataikuuden kilpailussa suurin osa tuomareista on vahvasti "tavallisen katsojan" mieltymyksiä edustavia maallikoita.

Tilassamme ei ole lavaa, onnistuuko kaikille yhteisesti esitettävä Stand-up -taikashow siitä huolimatta?

Kyllä onnistuu, jos tilasta löytyy kohta johon kaikilla on hyvä näkyvyys. Käytän esityksissäni paljon yleisöavustajia ja kuljen välillä katsojien joukossa, mikä tekee lattiatasossakin esiintymisestä varsin käytännöllistä. Olen rakentanut ohjelmani niin, että ne ovat pienellä mukauttamisella esitettävissä lähes minkälaisessa tilassa tahansa.

Onko sinulla ohjelmaa lapsille?

Esiinnyn joskus perhejuhlissa ja muissa tapahtumissa, joissa yleisön joukossa voi olla myös lapsia. Varsinaista lastenesitystä en kuitenkaan pysty tarjoamaan. Mikäli ensisijaisesti toivotaan lasten viihtyvyyttä, suosittelen etsimään niihin erikoistuneen esiintyjän.

Tilaisuudessamme on myös ulkomaalaisia osallistujia, huomioitko heitäkin esityksessäsi?

Olen esiintynyt useissa kansainvälisissä tilaisuuksissa sekä Suomessa että ulkomailla, joten esitykseni on tilattavissa kokonaan tai osittain englanniksi esitettynä. Taikuuden etuna on lisäksi visuaalisuus, joka rikkoo kielimuurin.

Tilaisuutemme tulee melko nopealla varoitusajalla, onko kalenterisi aina pitkälle täyteen buukattu?

Pyrin ottamaan ohjelmassani aina huomioon tilaisuuden teemaa ja kohderyhmää. Tämä onnistuu luonnollisesti parhaiten, jos saan riittävästi valmistautumisaikaa. Kannattaa kuitenkin aina kysyä, koska jos en ole käytettävissä, pystyn tarvittaessa auttamaan sopivan esiintyjän etsimisessä.

Onko esitystäsi mahdollista nähdä jossain etukäteen?

Suurin osa esiintymisistäni tapahtuu erilaisissa yksityistilaisuuksissa. Kaikelle yleisölle avoimista tapahtumista pyrimme tiedottamaan Facebookin kautta. Makupaloja useilta keikoilta koostettuna voit katsoa esittelyvideolta.

Mitä tarjoamasi ohjelma maksaa ja miten maksu suoritetaan?

Hinnoittelu on tilaisuuskohtaista ja siihen vaikuttavat mm. valittu ohjelmavaihtoehto, matkat, ajankohta ja mahdollisten erityistoivomusten vaatima työmäärä. Tarjouksessa ilmoitettu hinta on kaikenkattava laskutushinta. Esiintyvän taiteilijan työ on arvonlisäverotonta.

Olemme saaneet myös halvempia tarjouksia. Miksi kannattaa valita juuri sinut, eikä esiintyjää jolla alhaisin hinta?

Ammattitaito ja kokemus maksavat alalla kuin alalla. Internet on tehnyt helpoksi sen, että kuka tahansa alan harrastaja tai sivutoimisesti satunnaisesti esiintyvä voi markkinoida palveluitaan näyttävillä verkkosivuilla. Esiintyjää valitessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kyse on usein elintärkeistä asiakkaista, läheisistä vieraista ja ainutkertaisesta tapahtumasta, joka jää elämään ihmisten mieliin. Suuri osa tilaajista päätyykin tarjoamaani ohjelmaan nähtyään tai tilattuaan esityksen aiemmin.

Annan mielelläni käyttöönne myös kokemukseni onnistuneen tilaisuuden aikatauluttamisesta, jotta saavutamme parhaan mahdollisen lopputuloksen. Luotan siihen, että voin esiintymiseni jälkeen lisätä myös Teidät tyytyväisten asiakkaitteni joukkoon.